Näin järjestät hautajaiset

Ohessa yksinkertaistettuna ohjeita hautajaisten järjestämiseen.

1. Hautauslupa

Hautauslupa on paperi siitä ettei hautaamiselle ole estettä. Lupa tulee esittää sen hautausmaan omistajalle jonka hautausmaahan vainaja haudataan tai jos vainaja tuhkataan niin krematorion omaistajalle. Luvan kirjoittaa vainajaa viimeksi hoitanut lääkäri tai mikäli vainajalle on tehty oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus niin oikeuslääkäri.

Lupa tarvitaan viimeistään silloin kun vainaja haudataan tai tuhkataan. Hautasjärjestelyt kannattaa aloittaa ennen kuin lupa on tehty.

Käytännössä lupa lähetetään postitse joko omaiselle, suoraan vainajan kotipaikkakunnan seurakuntaa tai sen saa sairaalasta vainajaa noudettaessa. Käytäntö vaihtelee eri paikoissa. Tarvittaessa autan hautausluvan hankkimisessa.

2.Hautausmuoto

Hautausmuotona on joko arkkuhautaus tai tuhkaus.

Arkkuhautauksessa vainaja haudataan arkussa ja tällöin tarvitaan kuusi kantajaa kantamaan ja laskemaan arkku hautaan.

Tuhkauksessa vainaja tuhkataan yhdessä valitsemanne arkun kanssa. Tuhkauksen jälkeen jäljelle jäänyt tuhka laitetaan valitsemaanne uurnaan. Missä se haudataan maahan.

3. Siunaustilaisuus

Sen seurakunnan kirkkoherranvirastossa missä siunaustilaisuus halutaan järjestää sovitaan mm:

  • siunaustilaisuuden aika ja paikka, tarvittaessa myös muistotilaisuuspaikka.
  • papin ja kanttorin kanssa siunaustilaisuuden kulku ja virret
  • hautapaikka
  • kirkolliset ilmoitukset
  • haudanhoito

4. Arkku

Arkun valinnassa on hyvä toteuttaa vainajan toivomuksia. Monesti halutaan arkun kuvastavan vainajaa, myös hautajaisiin käytettävä budjetti saattaa vaikuttaa valintoihin.

5. Kuljetus

Kuljetuksen hintaan sisältyy vainajan arkkuun asettaminen ja pukeminen. Käytössämme on perinteinen musta ja tyylikäs valkoinen hautausauto. Tuhkahautaukseen tarvitaan monesti myös lisäkuljetus siunauspaikasta krematoriolle.

6. Kukat

Kukka asioissa kannattaa käyttää siunauspaikkakunnan kukkakauppoja monesti he kuljettavat kukat valmiiksi kirkkoon/kappeliin ennen siunaustilaisuutta. Varsinkin talvi tuo haasteita kukkien säilyvyydelle, koska monet kukat ovat arkoja kylmyydelle.

7. Muistotilaisuus

Pitopalvelu kannattaa varata heti kun siunausajankohta on selvillä. Monesti on haastavaa saada siunausaika ja haluamanne pitopalvelun aikataulu sopimaan yhteen.

8. Muuta huomioitavaa

Siunaustilaisuuteen voidaan painattaa myös kutsut ja tai käsiohjelma josta löytyvät niin siunaustilaisuuden kulku kuin tilaisuudessa laulettavat virret.

Mikäli haudalla on valmiina hautakivi tulee se monesti poistaa ennen haudan kaivuuta. Asia kannattaa varmistaa seurakunnalta. Kauttamme saa niin uuden hautamuistomerkin kuin olemassa olevan muistomerkin kunnostuksen.

9. Perunkirjoitus

Perunkirjoitus toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä.